Jinwar Kadın Merkezi’nden 25 Kasım Etkinliği

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü nedeniyle Jînwar Kadın Merkezi’nde basın açıklaması ve film gösterimi yapıldı. Açıklamaya Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Deniz Demir, meclis üyeleri, Jînwar Kadın Merkezi çalışanları ve Çınarlı kadınlar katıldı.Basın açıklamasını yapan Çınar Belediyesi Jînwar Kadın Merkezi çalışanı Sosyolog Delal Kızılkan, kadınların yüzyıllardır eşitlik ve özgürlük için mücadele ettiğini belirterek, “Kadınlar siyasette temsil hakkından, çalışma hakkına, eğitim hakkına, miras hakkına, sokağa çıkabilme hakkına kadar geniş bir mücadele yürütmektedirler. Erkeklerin doğuştan erkek olmanın sağladığı ayrıcalıkla sahip olduğu tüm hakları için kadınlar büyük bedeller ödemek zorunda kalmışlardır ve ödemeye devem etmektedirler. Çünkü kadın için eşitlik ve özgürlük mücadelesi vermek, yaşam hakkına sahip çıkması anlamını taşımaktadır” dedi.

‘Kadına Yönelik Şiddetin Meşrulaştırılmasını

Reddediyoruz’Kadınların yaşadığı her türlü şiddetin tarihsel arka planı olduğunu dile getiren Kızılkan, “Tarihsel dayanağı çok eski olan toplumsal cinsiyet eşitsizliği doğrudan kadını cins olarak ikincilleştirmektedir. Bu nedenden kadınların nasıl yaşayacağı, giyineceği, güleceği, çalışıp çalışamayacağı, nasıl oturması gerektiği ve kiminle ne zaman evleneceği gibi yaşama pratiklerine onun adına başkaları karar vermektedir. Bu sınırların dışına çıktığı zaman da kocası, babası, erkek kardeşi, kuzeni yani namus bekçisi tarafından şiddete maruz kalmaktadır. Uğradığı şiddet de  ‘’hak etti’’ olarak görülmektedir. Kadının yaşadığı her ne olursa olsun şiddete bu açıdan bakmak şiddeti meşrulaştırmaktır. Şiddetin meşrulaştırılması sonucunda kadınlar ağır travmalar ve depresyonlar yaşamakta adı cinayet olan vakalar dosyalara intihar olarak geçmektedir. Bu meşrulaştırmayı reddediyoruz” diye konuştu.

‘Yaşam Hakkımız Mirabeller Gibi Eşitlikten ve Özgürlükten Geçiyor’

Yasaların eril zihniyetten yana taraf olarak ‘iyi hal’ indirimlerine son vermesi gerektiğinin altını çizen Kızılkan,“Kadınlar göz göre göre ölüme öldürülmeye itilmemeli. Gerekli koruyucu yasaların uygulamaya konulması gerekmektedir. Kadınların mağduriyetleri esas alınmalı magazin haberlerinin bir parçası olmaktan çıkarılmalıdır. Mirabellerin mirasını devralan kadınlar olarak yaşam hakkımızın da eşitlikten ve özgürlükten geçtiğini biliyoruz. Bu nedenden mücadelemizin devam edeceğini haykırıyoruz” dedi.