ÇINAR BELEDİYESİ’NİN YENİ EŞ BAŞKANI DENİZ DEMİR OLDU

Geçtiğimiz ay Çınar Belediyesi Eşbaşkanlığı’na seçilen DBP’li meclis üyesi Beyaz Kaplan’ın  YSK tarafından seçilme yeterliliğine sahip olmadığı gerekçesiyle mazbatası iptal edildikten sonra yapılan olağanüstü meclis toplantısında DBP‘li meclis üyesi Deniz Demir seçildi.

Diyarbakır’ın Çınar İlçesinin DBP’li Belediye Eşbaşkanı Ahmet Cengiz’in  Kobane’ye yönelik IŞİD saldırısını protesto etmek için katıldığı basın açıklaması nedeniyle 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezasının kesinleşmesi ardından İçişler Bakanlığı tarafından 24 Nisan 2018’de görevden alınmıştı. Bunun üzerine Çınar Belediye Meclis üyeleri, yeni başkanlarını seçmek için 27 Nisan 2018’de olağanüstü toplatı gerçekleştirerek sandık başına gitti ve meclis üyesi Beyaz Kaplanı Eşbaşkan olarak seçti. Kaplan, yapılan seçimde 23 sandalyeli Çınar Belediye Meclis üyesinin 14’ünün oyunu aldı. Seçimin hemen ardından Kaykamlık, Diyarbakır Valiliği İl Mahalli İdareler Müdürlüğü ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı arasında yapılan yazışmalarda Kaplan’ın seçilme ve yeterliliğine engel teşkil edecek  herhangi bir mahkeme kararı olup olmadığı üzerinde yazışmalar yapıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, kayıtlarda yapılan araştırmada Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2008 yılında Kaplan’a “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”  suçunu işlediği iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve 2018 yılında kesinleşen cezanın infazı tamamlanıncaya kadar seçilme hakkı, kamu görevi başta olmak üzere birçok haktan yoksun bıkarıldığını belirtti.

Valiliğe gönderilen bu yazı üzerine Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu imzasıyla  3 Mayıs’ta İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Müdürülüğü’ne  gönedirilen yazıda, Çınar Belediye Eşbaşkan’ı Kaplan’ın “2972 Mahalli İdarler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun”da yer alan hükümlere göre seçilme yeterliliğine sahip olmadığı ileri sürerek, gereğinin yapılması istendi.

Bunun üzerine de İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Müdürlüğü 10 Mayıs’ta Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) durumu bildirerek gereğinin yapılmasını talep etti. Kaplan, Çınar İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na ifade verdi ve kesinleşen haips cezasının infazını seçildiği  30 Mart 2014 tarihinden önce tamamlandığını bu nedenle seçilme hakkına sahip olduğunu vurguladı. Savunma ardından toplanan YSK, oy birliği ile aldığı kararla Çınar Belediye Başkanlığı’na seçilen Beyaz Kaplan’ın 30 Mart 2014 tarihi itibariyle seçilme yeterliliğine sahip olmadığını ileri sürerek mazbatasını iptal etti.

Kaplan’a tebliğ edilen YSK kararının gerekçesinde, “Kurulumuzun yerleşik uygulamalarına göre seçimden sonra alınan memnu hakların iadesine ilişkin karar, geriye yürüyemez ve kişinin karar tarihinden önceki hukuki durumunda herhangi bir değişiklik meydana getirmez. Ancak ilgili bundan sonraki seçimlere seçilme yeterliliğine sahip bir kişi olarak katılabilir. Beyaz Kaplan’ın mahkumiyetine bağlı olarak Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin (CMK 250 ile Yetkili) 15/05/2018 tarihli, 2007/452 esas, 2008/41 sayılı memnu hakların geriye verilmesine ilişkin ek kararı, seçim tarihi olan 30 Mart 2014 tarihinden sonra alınmış olduğundan , Diyarbakır ile Çınar İlçesi Belediye Meclis üyeliğine seçilen Beyaz Kaplan’ın 2972 sayılı kanunun 31 ve 36. Maddelerinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Kanu’nun 11. Maddesinin  öngördüğü koşula sahip olmadığı açıktır” denildi.

Kaplan’ın mazbatasının iptalinin ardından Valilik yeni bir eşbaşkanın seçilmesi için 4 Haziran’ı tarih gösterdi. Bugün tekrardan Çınar Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan seçimde, DBP’li Çınar Meclis Üyesi Deniz Demir ve AKP’li Belediye Meclis Üyesi Nazim Özmen Çınar Belediye Meclis üyelerinin karşısına çıktı.

Toplamda 25 meclis üyesinin bulunduğu fakat 21 meclis üyesinin katılım sağladığı toplantıda 14’ünün oyunu alan DBP’li Deniz Demir, mazbatası iptal edilen Beyaz Kaplan’ın yerine Çınar Belediye Eşbaşkanı seçildi. AKP’li Belediye Başkan Adayı Nazim Özmen ise, 7 oy alabildi.