Kadınlar 25 Kasım’ın Startını Verdi

Çınar Belediyesi Jînwar Kadın Merkezi, 25 Kadım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’nün startını düzenledikleri basın açıklaması ile verdi.

Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Rukiye Eryılmaz, bulunduğu çok sayıda kadın Jînwar Kadın Merkezi’nde bir araya gelerek 25 Kadım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü’ne ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Sık sık “Jin jiyan azadi” sloganı atan kadınlar, şiddete ve şiddetin kaynağına yönelik düşüncüleri dövizlere yansıdı. “Kadına yönelik şiddetin her hali varsa direnişin de var” pankartını açan kadınlar “Emeğime kimliğime ve bedenime dokunma”, “Devletin şiddeti varsa kadının da direnişi var” dövizlerini açtı.

‘KHK’larla kadına yönelik şiddet yöntemlerimize savaş açıldı’

Kadınlar adına açıklama yapan Çınar Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Halide Türkoğlu, Kürt kadınlarının da her 25 Kasım’da dünyadaki hemcinsleri gibi erkek devlet şiddetine karşı alanlarda olduğunu belirterek, “Bu gün diktatörler tarafından nasıl ki kadın katliamları meşru gösteriliyorsa, Dominik Cumhuriyeti’nde de yaşanan tam da buydu” dedi. Kendilerinin kadına yönelik şiddetle mücadele ederken aynı zamanda hem devlet hem de erkek şiddetine karşı mücadele yürüttüklerini ifade eden Türkoğlu, “Kanun Hükmünde Kararname (KHK)’lerle, kadınlara yönelik şiddetle mücadele yöntemlerimize aslında savaş açıldığını da görmekteyiz. İster Batı’da ister Doğu’da yaşanan kadın katliamlarının birebir sorumlusu iktidarlardır. Bu gün ya kayyumlarla ya da KHK’larla kadın ve çocuklara yönelik şiddetle mücadele eden kurumlar ya kapatılmış durum da ya da tasfiye edilmiş durumdadır” diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından açıklama, zılgıt ve alkışlarla sona erdi.