Jînwar Kadın Merkezi’nden 25 Kasım Basın Açıklaması

“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Uluslararası Dayanışma Günü” kapsamında Jînwar Kadın Merkezi’nde basın açıklaması yapıldı.

Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Beyaz Kaplan, Çınar Belediyesi Kadın Meclis Üyeleri , Jînwar Kadın Merkezi çalışanları ve Çınarlı kadınların katılım sağladığı açıklamada, “Kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze dur diyoruz”, “Jin jîyan azadî” yazılı dövizler taşındı. Basın açıklamasını yapan Çınar Belediyesi Jînwar Kadın Merkezi çalışanı Sosyolog Delal Kızılkan, kadın özgürlük mücadelesinin,Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Mirabel Kardeşeler’den devralındığını belireterek, “Mirabel kız kardeşlerin diktatörlüğe karşı mücadeleleri, özgürlük, eşitlik adına mücadele eden tüm dünya kadınları için bir sembol haline gelmiştir. O günden bu güne Ortadoğu’da IŞİD barbarlığına karşı savaşan Rojavalı kadınlar, toplu tecavüze karşı başkaldıran Hindistanlı kadınlar, kadın sünnetine karşı direnen Afrikalı kadınlar, iktidar şiddetine karşı direnen Kürt kadınlar Mirabel kardeşlerin mirasını devralmıştır” dedi.

‘Kadına yönelik şiddet giderek meşrulaştırılıyor’

Kadına yönelik şiddetin sıradanlaştığına dikkat çeken Delal, “Günümüzde gazetelerde, televizyon kanallarında kadına yönelik şiddet, yüzeysel bir şekilde yer almakta, kadın cinayetleri günlük hayatın bir parçası gibi servis edilmektedir. Cinsiyetçi erkek egemen zihniyetin tezahürü olan şiddet, mevcut iktidar tarafından aksi iddia edilse de her gün artarak devam etmektedir. Kadın olmak, şiddete maruz kalmak için başlı başına geçerli bir sebep olmaktadır. Bu gün tüm dünya kadınları da bundan payını almaktadır. Evde, işte, okulda, sokakta, cezaevlerinde, hastanelerde, toplu taşıma araçlarında yaşamın bütün alanları kadına yönelik şiddeti besleyen, meşrulaştıran, devamlılığını sağlayan kontrol noktalarını oluşturmaktadır. Kadına yönelik şiddet bizzat hukuk ve hukukun uygulayıcıları tarafından da cinsiyetçi yaklaşımlarla meşru kılınmaktadır” diye konuştu.

‘Müftülere resmi nikah yetkisi, erken yaşta evliliklerin yaygınlaşmasına neden olacak’

15 yıllık mevcut iktidar döneminde kadına yönelik şiddetin giderek tırmadığına dikkat çeken Delal, müftülere nikah yetkisi verilmesinin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Yaşamın her alanında kadına yönelik ekonomik, fiziki, psikolojik şiddete karşı mücadele yürüten, kadınları görmezden gelen iktidar, müftülere resmi nikah yetkisi veren yasayı 3 Kasım’da resmen onayladı.  Bu yasa ile çocuklara yönelik cinsel istismar vakaları daha da görünmez hale gelecek. Erken yaşta zorla evlendirilen çocukların sayısında artış gösterecek. İmam nikâhı ile evlilikler yaygınlaşacak. Kadınların “imam nikâhlı eş” olarak yasalar önündeki dezavantajlı durumu bu tasarı ile pekişecek. Dinsel referanslarla yapılan işbirliği kadın-erkek arasındaki eşitliği ortadan kaldıracaktır” dedi.

‘Eril zihniyete her türlü yasal zemin sunulmakta’

Kadına uygulanan şiddete karşı, yasal zeminde caydırıcı yaptırımların olmadığına dikkat çeken Delal, “Kadının nasıl giyineceğine, saat kaçta sokakta olacağına, nerede güleceğine, kaç çocuk doğuracağına müdahale eden iktidar, sokakta kadını taciz eden, eşine şiddet uygulayan hatta katleden eril zihniyete her türlü yasal zemini sunmakta, caydırıcı cezaları yasallaştırmaktan kaçınmaktadır. Bunun sonucunda resmi haber kaynaklarından, ajanslardan, elde edilen bilgilere göre erkekler 2017’nin ilk on ayında, 240 kadını ve kız çocuğunu öldürdü, 77 kadına tecavüz etti,  207 kadını taciz etti, 286 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 338 kadına şiddet uygulamıştır” şeklinde konuştu.

Son olarak, eril zihniyete karşı kadın mücadelesinin devam edeceğini vurgulayan Delal, “Kadın bedenine, emeğine ve kimliğine uygulanan sistematik şiddeti red ediyor, eşit ve özgür yarınlar adına mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz diyoruz” dedi.