Eşbaşkanlardan Çınar’daki Saldırıya İlişkin Açıklama

Çınar Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Cengiz, Rukiye Eryılmaz ve Belediye Meclis Üyeleri Çınar’da yaşanan silahlı saldırıya ilişkin başsağlığı mesajı yayınlayarak şiddete derhal son verilmesi çağrısında bulundu.

Eşbaşkanlar ve Meclis Üyelerinin yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verildi:

“İlçemizde gece saatlerinde yaşanan ve Osman Çaran adlı vatandaşımız ile Mehmet Uyar adlı polis memurunun yaşamını yitirmesine, İbrahim Turan adlı vatandaşımızın yaralanmasına neden olan silahlı saldırıdan derin üzüntü duyuyoruz.

Saldırıda yaşamını yitirenlerin kederli ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyor, yaralı vatandaşımız İbrahim Turan’a acil şifalar diliyoruz.

Ülkede hep beraber hem mağduru, hem tanığı olduğumuz 40 yıllık şiddet sarmalına yeniden geri dönüş sinyali veren ve sistematik, politize edilmiş şiddetin sorunlara çözüm üretmeyeceği 40 yıllık tecrübe ile sabittir. Yaşanan şiddet ortamının bir can daha almasına olanak tanımadan derhal sonlandırılması gerektiği inancındayız. Yeni bir şiddet ortamına sürüklenmeyi asla kabul etmeyeceğiz.

Seçim süreciyle birlikte başlayan, onlarca insanın canına mal olan bu şiddet döngüsünün temel nedeni politik uzmanlar ve uluslararası düşünce kuruluşları tarafından “HDP’nin seçim barajını aşması ve böylelikle hem tek başına iktidara hem de başkanlık sistemine onay vermemesinden kaynaklandığı” dile getirilmektedir. Yaşanan olaylar ve yapılan açıklamalar da bunu teyit etmekte.  Demokratik yönetimlerde bir partinin barajı aşmasının savaş nedeni sayıldığı tek ülke herhalde Türkiye’dir.

İktidar partisi şiddete, savaşa dayalı politik hedeflere ulaşma gayesinden bir an önce vazgeçmeli. Kurulan yeni Meclis’in gayri meşru olduğu anlayışını kamuoyuna empoze etme tutumunu terk etmeli. Ülkenin sorunlarının Meclis çatısı altında tartışılarak çözüme kavuşturulması, ülkede yaşanan son gelişmelere bakıldığında hayati önem arz etmektedir.

Çınar Belediyesi Eşbaşkanları ve Meclis Üyeleri olarak yaşanan bu şiddet sarmalının son bulması ve ülkemizin barışçıl bir rotaya girmesi için hiçbir çabadan çekinmeyeceğimizi belirtiyoruz. Bir daha bu tür acı verici olayların yaşanmamasını temenni ediyor, bir kez daha Çınar’da yaşanan saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, kederli ailelerine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Yaralı İbrahim Turan’a acil şifalar diliyoruz.”