Çınar’da ‘Şiddet ve Kadın Sağlığına Etkileri’ Semineri Düzenlendi

Çınar’da ‘Şiddet ve Kadın Sağlığına Etkileri’ Semineri düzenlendi

Çınar Belediyesi Kadın Merkezi, 25 Kasım nedeniyle “Şiddet ve kadın sağlığı” konulu seminer düzenledi.

Çınar Belediyesi Kadın Merkezi tarafından 25 Kasım nedeniyle kadınlara yönelik “Şiddet ve kadın sağlığı” konulu seminer düzenledi. Cemal Çam Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere, kadınların ilgisi yoğundu. Seminerde ilk olarak konuşan Çınar Belediyesi Kadın Merkezi sosyologu Halide Türkoğlu, kadınların uğradığı fiziksel ve psikolojik şiddet nedeniyle bazı sağlık problemlerin yaşandığına dikkat çekerek, “Sağlığımız önemlidir ancak şiddetin sağlığımızı nasıl etkilediğini çok fazla bilmemekteyiz. Kendi bedenimizden utanmamıza sebep olan toplumsal roller, kadın kimliğimize zarar verdiği gibi aslında sağlığımıza da zarar vermektedir. Kadının sağlığı aslında bir yönüyle toplumun sağlığıdır. Bu kapsamda el alınması gerekir” dedi. Kadının yaşam evrelerinde anne-kız çocuğu ilişkisinin önemli olduğunun altını çizen Halide, “Şiddetin kadının her döneminde kendini gösterdiğini biliyoruz, ancak biz kadınlar normalleşen şiddete karşı bedenimizi iyi tanımalıyız. Kız çocuklarını yetiştirirken sağlıkları için bedenlerinden utanmamalarını öğretmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘Şiddet gören kadın psikolojik rahatsızlıklar yaşar’

“Şiddetin kadın sağlığı üzerindeki etkileri” konulu sunumunu slaytla anlatan Dr. Özlem Anlı, kadınların şiddette maruz kalmakla beraber ruhsal psikolojik rahatsızlıklar yaşadığını belirtti. Özlem, “Anne ölümleri, namus cinayetleri, intihar gibi durumlar şiddetin kadın sağlığı üzerinde ölümle sonuçlanmasına neden olur. Kronik yerleri değişen ağrılar, depresyon, intihar eğilimi, HIV, AİDS ve benzeri gibi hastalıklar, düşük yapma gibi durumlar kadın sağlığını etkileyen şiddetin sonuçlarıdır” diye konuştu. Özlemin ardından konuşan Hemşire Evin Serin, Kürtçe hazırladığı “Kadının yaşam evreleri” konulu sunumunu slayt üzerinde aktararak, çocukluk, ergenlik, gebelik ve menopoz dönemlerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Evin, kadının her yaşam evresinde sağlık açısından gerekli hassasiyet ve dikkatin önemli olduğu, çeşitli hastalıklar ve belirtilerin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Yapılan sunumun ardından seminer, katılımcıların soru cevaplarından sonra son buldu.