Çınar Belediyesi Kadın Merkezinden 25 Kasım Etkinlikleri

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma Günü’ne ilişkin düzenlenen etkinlikler bölgede yoğun bir şekilde devam ederken Çınarlı kadınlar da birçok eylem ve etkinlik düzenleyerek yurttaşları kadına yönelik şiddete karşı ortak mücadeleye çağırdı.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 25 Kasım etkinlikleri kapsamında birçok etkinlik düzenlendi. Etkinliğe katılan Çınarlı kadınlar, “Şiddete karşı ortak mücadeleye” başlıklı broşürleri yurttaşlara dağıtarak esnaf ve iş yeri girişlerine “Kadına yönelik şiddete sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır” yazılı afişleri astı. Kadınlar daha sonra 19 Mayıs Caddesi’nde kadına yönelik şiddet konulu stant açarak, “Şiddet nedir, kimden gelir?” konulu kitapçıkları yurttaşlara dağıttı. Etkinlikte kadınlar, simgesel olarak şiddeti görünür kılmak amaçlı yüz boyalarıyla yüzlerini boyarken kız çocukları ise “Çocuk gelin olmak istemiyoruz, çocuk haklı” yazılı dövizleri taşıdı. Mahallelerde yapılan etkinliğin ardından kadınlar BDP İlçe teşkilatı binası önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Mirabel kardeşlerin ve Paris’te katledilen üç Kürt siyasetçi kadının fotoğraflarının taşındığı açıklamada kadınlar adına konuşan Çınar Kadın Merkezi yöneticisi Remziye Duran, “Şiddetin haklı bir nedeni yoktur, şiddete karşı mücadele kadının en temel hakkıdır” dedi.

‘Toplum kadın cinayetlerine karşı tepkisiz’

Farklı bir etnik kökenden olduğu gerekçesiyle işlenen cinayetlere karşı tepki gösteren toplumun kadın cinayetlerine karşı aynı duyarlılığı göstermediğini dile getiren Remziye, “Yan komşumuzu yada mahallemizdeki esnafı sırf farklı bir kimlikte olduğu için öldürüyor olmanın şaşkınlığını yaşayan insanlar yanı başında hayatı paylaştığı eşini, kendinden bir parça olan kızını ya da kardeşini aynı ötekilik ve iktidar-itaat sorunuyla katledilmekte olduğunun farkında değil midir?” şeklinde sordu. Remziye, kadına yönelik işlenen cinayetleri meşru görenlerin kendi öz varlığına ihanet etmiş olduğunu kaydetti. Son dönemlerde artan kadın cinayetlerinin en büyük suçlusunun AKP hükümetinin olduğuna işaret eden Remziye, AKP’nin kadına karşı sıkça dile getirdiği cinsiyetçi açıklamaların ardından erkeklerin kadın cinayeti işlemekten kaçınmadıklarını vurguladı.

‘AKP’nin politikaları kadınlara felaket olarak dönmüştür’

“AKP hükümetinin kadın politikaları kadınlara ve topluma felaket olarak dönmüştür” diyen Remziye, “AKP’li yöneticilerin eril, katliamcı ve tecavüzcü söylemleri nedeniyle kadın katliamlarını yaşandığını biliyoruz. Bunun AKP iktidarında nasıl teşvik edildiğini bariz bir şekilde görmekteyiz” şeklinde konuştu. Remziye, çok eşliliği normal gören, çocuk yaşta evliliklere teşvik eden ve tecavüzü meşru gören zihniyetlere karşı kadınların daha çok mücadele vermesi gerektiğini kaydetti. Remziye son olarak, kadınların halkların mücadelesinde devrimi gerçekleştireceğini vurgulayarak, “ Bu yüzden doğa, toplum, kimlik, inanç mücadelesinde kadınlar özgür olmadan her devrim eksiktir ve sisteme hizmet eder. Bu yüzden içerde ve dışarıda direnen kadınlara, özgürlük tutsaklarına selam olsun” dedi.

Basın açıklamasının ardından kitle arbaneler eşliğinde ilçe pazarına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte kadınlar sık sık “jin jiyan azadi” ve “kadına uzanan eller kırılsın” sloganlarını attı. Pazar yerinde stant kuran kadınlar Çınar’lıları şiddete karşı mücadeleye çağırdı.