’14 Projemizin Çalışmaları Sürüyor’

Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Cengiz, ilçe genelinde 14 projelerinin çalışmasının sürdüğünü ifade etti.

Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Cengiz, yapımı devam eden Atatürk Ortaokulu çevre düzenleme çalışmasını, Gazi Mahallesi’ndeki park yapım çalışmasını, kırsal mahallelerdeki çocuk ve gençlik oyun alanlarını inşa etme çalışması ile Merpolat Molla Polat) ve Beşpınar köyünde kilitli parke döşeme çalışmalarını denetledi.

Eşbaşkan Cengiz’in ilk durağı, çevre düzenlenmesi, çocuk oyun grubu, basketbol, voleybol saha çalışması ile öğrencilere dışarıda ders görme olanağı sağlayan mini amfinin yapımın sürdüğü Atatürk Ortaokulu oldu. Okulda yapılan çalışmaları proje asıllarına uygunluğu açısından denetleyen Cengiz, proje sorumlularından asıllarından sapma gösteren yerlerin düzeltilmesini istedi. Oradan mahalle aralarında park yapma projesi kapsamında yapımı süren 4’üncü park olan Gazi Mahallesi’ndeki parkı denetleyen Cengiz, burada proje asıllarına uygun yapılmayan bazı yerlerin sökülüp yeniden yapılması için yüklenici firmaya düzeltme talimatı verdi. Belediyenin proje sorumlularından işin takibinin yapılmasını istedi. Park denetiminden, Molla Polat ve Beşpınar köylerinde çocuk ve gençlere yönelik yapımı süren oyun alanları ile aynı köylerde yapılan kilitli parke döşeme çalışmasını denetleyen Cengiz, çalışmalara ilişkin uyarılarını sürdürdü. Köylüler yapılan çalışmalar için Belediye Eşbaşkanı Cengiz’e memnuniyetlerini iletti.

‘Çalışmalarımız bittiğinde vatandaşlarımızı daha sağlıklı bir ortama kavuşur’

Yapılan çalışmaları değerlendiren Çınar Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Cengiz, yol yapım çalışması sırasında yaşanan tozlanmaya ilişkin şikayetleri değerlendirdi. Köy içi yol yapım çalışmasının Çınar Belediyesi sorumluluğunda olduğunu, köy anayol çalışmasının ise Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Cengiz, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi geçen sene 200 km yol attemel malzemesi serdi. Bu yıl ise130 km alttemel malzemesi serdi. Büyükşehir Belediyesi ile koordinasyon için de önümüzdeki yıl temel malzeme çalışmasının yanında sathı kaplama çalışmamız başlayacak. Bu çalışmalar kapsamından doğal olarak çalışmadan kaynaklanan rahatsızlıklar olur. Bunlardan biri yol yapım çalışması sırasında ve sonrasında araçların geçişinin neden olduğu tozlanmadır. Bunlar geçici rahatsızlıklardır. Dolayısıyla bunlar işin doğasından kaynaklanan durumlardır. Yani alttemel malzeme olmadan temel malzeme, temel malzeme olmadan sathı kaplama yapılamaz. Sathı kaplama için bunların zorunlu olarak yapılması lazım. Bu çalışmalar bittiğinde vatandaşlarımız daha sağlıklı ulaşım ve yaşam alanlarına kavuşacaklar” diye konuştu.

‘Altyapı projesi İller Bankası Müdürlüğünde bekletilmektedir’

Çınar ilçe merkezinde üstyapı çalışmalarının yenilenmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Eşbaşkan Cengiz, “Belediyeye geldiğimizden beri artık ihtiyaca cevap vermeyen, çürümüş içme suyu şebekesi ile kanalizasyon çalışmasının hazırlıklarını başlattık. Ancak hazırladığımız imar planın onaylanmaması, geciktirilmesi bizim bu çalışmamızı da geciktirdi.  Yerel Yönetimler Yasası’nın değişmesiyle bu çalışma ilçe belediyesinden alınarak DİSKİ (Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü)’ye devredildi. Ancak DİSKİ’nin konuya ilişkin projesi hazırlanmasına rağmen İller Bankası tarafından işin ihalesi yapılmamakta, iş bekletilmektedir. İller Bankası Genel Müdürlüğü’nün bu konuda yeteri kadar çaba içinde olduğunu söyleyemeyiz. Su ve kanalizasyon projesi ihaleye hazır halde İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde bekletilmektedir. Su ve kanalizasyon şebekesi yenilenmediği için dolayısıyla biz de ilçe merkezinde asfalt, refüj, parke, yol yapım gibi çalışmalarımızı ertelemek zorunda kalmaktayız. Su ve Kanalizasyon ihalesinin yapılmasının ardından DİSKİ’nin çalışmasının ardından biz de Çınar Belediyesi olarak ilçe merkezimizde yol, refüj, kaldırım yenilenmemizi en kısa sürede yapacağız.

Bizim hizmet verme konusunda hiçbir sıkıntımız yok ama bizim dışımızda bize karşı gelişen idari engellemeler var. Hazırladığımız imar planı 5 yılına yakın onaylanmadı. Daha yakın zamandan bir örnek vermek gerekirse, peşin ödemesini yaptığımız iki hafriyat kamyonu Devlet Malzeme Ofis ancak bize 8 ay sonra teslim etmiştir. Bu kadar basit bir olayda bile bizim bu kadar bekletilmemizi de halkımızın takdirine bırakıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İdari engeller nedeniyle bazı çalışmalarımız gecikiyor’

İdari engellemeler nedeniyle bazı çalışmalarını bekletmek zorunda kaldıklarını vurgulayan, Cengiz, “Bazı çalışmalarımızı bekletiyoruz ama diğer yandan başta rutin çalışmalar olmak üzere kırsal mahallelerde, kent merkezinde toplamda 14 projemizin çalışmalarını da sürdürüyoruz. Olimpik yüzme havuzu, Gazi Mahallesi Parkı, Merpolat ve Beşpınar köylerine parke döşenmesi, bir bütün olarak, yol kaldırım, refüj çalışmasının yapılması, 21 köyde çocuk ve gençler için oyun alanlarının yapılması, ilçe merkezinde taşkın kanal yaya geçiş köprüsünün yapılması, Kent Meydanı Projesi kapsamında kanal boyu yapılması planlanan park yapımın dolgu çalışması, Küçük Sanayii Sitesi’ne ilave işyerinin yapılması çalışması, köy içi temizlik ve çöp konteynırların bırakılması bu projelerimizden bazılarıdır” şeklinde konuştu.

Çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerinin bilgisini veren Cengiz,  “Bu çalışmalarımız önümüzdeki süreçte de hızlı bir şekilde devam edecektir. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki DBP’li belediyeler hizmet konusunda diğer belediyelerden daha şeffaf daha demokratik bir işleyişe sahip ve verdikleri hizmetler de diğer belediyelerle kıyaslanmayacak ölçüde daha fazla olduğunu ifade edebiliriz” dedi.